Tegenstemmen oefenen

Beste gemeenteleden,

Zo af en toe kunnen jullie in de kerkdiensten horen dat er broeders en zusters zijn die een tegenstem zingen. Sommige predikanten weten dat wij in Apeldoorn-Zuid een aantal psalmen en liederen met tegenstem kunnen zingen en geven bewust die liederen een plek in de liturgie, (iedereen kan nl. de tegenstemmen vinden op de site van de kerk: https://www.gkvapeldoornzuid.nl/speciaal/downloads2 en dan vervolgens stemmen en muziekfragmenten) andere predikanten worden erdoor verrast en laten vervolgens blijken dat ze het waarderen en mooi vinden.

Nu is het alweer een flinke tijd geleden dat we de tegenstemmen ingestudeerd hebben. Intussen zijn er tegenstemzangers vertrokken en er zijn mensen bij gekomen, die misschien ook wel graag mee zouden zingen met de tegenstemmen. Sommigen hebben m.b.v. de downloads op de site het zichzelf aangeleerd, maar ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die graag met elkaar de tegenstemmen willen instuderen.

Dan heb ik goed nieuws voor iedereen die de eens ingestudeerde tegenstemmen wil opfrissen en voor iedereen die ze wil leren: In de komende maanden gaan we na onderstaande morgendiensten gezamenlijk oefenen. In ongeveer 20 minuten oefenen we steeds twee tegenstemmen. In het schema hieronder staat wanneer we wat gaan oefenen.

Als je mee komt oefenen, en je wilt goed beslagen ten ijs komen, dan kun je thuis alvast aan de slag met het materiaal dat op de site staat, maar als je reageert op dit mailtje krijg je de tegenstemmen die aan de beurt zijn én de geluidsbestandjes per mail toegestuurd. Voor iedereen die meedoet en liever de tegenstemmen op papier heeft, heb ik een handzaam boekje met de tegenstemmen beschikbaar. Deze boekjes neem ik mee bij de eerste keer oefenen.

Oefenschema:

Datum

1e tegenstem

2e tegenstem

zondag 3 februari             

Psalm 66

Psalm 8

zondag 17 februari

Psalm 100

Psalm 121

zondag 3 maart

Psalm 116

Psalm 25

zondag 17 maart

GK 81 Dit is de dag die God ons schenkt   

GK 89 Jezus leven, van mijn leven

zondag 31 maart

GK 107 Ere zij aan God de vader

GK 118 God is getrouw

zondag 14 april

LB 75 U kennen, uit en tot U leven

LB 358 Genadig Heer, die al mijn zwakheid weet  

zondag 5 mei

GK 141 Dankt, dankt nu allen God

herhalen op verzoek

Overigens zingen we de tegenstem bij een psalm of lied niet bij ieder couplet. Het laatste couplet dat we zingen is altijd met tegenstem, en we zingen de tegenstem om het andere couplet. Dus als er 3 coupletten worden gezongen, dan zingen we couplet 1 en 3 met tegenstem. Worden er twee coupletten gezongen, dan zingen we alleen couplet 2 met tegenstem en bij 4 coupletten is de tegenstem voor couplet 2 en 4 enz.

Ik hoop op een mooie groep tegenstemzangers op 3 februari!

Hartelijke groet,

Jan Hildering.

Afdrukken E-mailadres

Als je iemand wilt laten zien dat je om hem geeft, geef hem dan je tijd.