Jona-oratorium "Duif of Havik" door het "Koor voor Kerkmuziek".

Op zondag 27 mei is er een bijzondere gezamenlijke middagdienst (aanvang 17:00), die plaatsvindt in De Voorhof (Gijsbrechtgaarde 101, Apeldoorn).

Koor voor Kerkmuziek

Het "Koor voor kerkmuziek" voert dan het Jona-oratorium "Duif of havik" uit. In 17 delen wordt het spannende èn humoristische verhaal verteld over de profeet Jona, die naar de grote stad Ninevé moet om deze op te roepen tot bekering. Jona wil dat helemaal niet, vlucht de andere kant op, maar wordt door God in de nek gegrepen. Overboord gegooid van een schip, opgeslokt en weer uitgespuugd door een grote vis moet Jona er toch ècht aan geloven. Tot zijn grote ergernis blijkt Ninevé bevattelijk voor zijn oproep tot bekering: de stad gaat over tot boetedoening - terwijl Jona gehoopt had op straf en vernietiging. Maar Jona wordt door God op zijn plek gezet: "Het moet mij, Jona, van het hart: / je bent en blijft een letterknecht, / met al je trouw zo klein van geest / dat je gericht met straf verwart, / geloof beleeft als een gevecht / in plaats van als bevrijdingsfeest."

Het Bijbelverhaal komt heel dichtbij bij het luisteren naar dit eigentijdse, aansprekende muziekstuk, dat soms iets musical-achtigs heeft. Naast koorzang zijn er virtuoze klanken van de klarinet, terwijl ook de aanwezigen een rol hebben in drie liederen.

Dirk Zwart en Martin Geus

De muziek is van Dirk Zwart, de teksten van Martin de Geus.

Verrassend

Laat je verrassen en kom luisteren op 27 mei. Uiteraard is de toegang vrij, maar na afloop is er een collecte ter dekking van de onkosten.

 

Oratorium Duif of Havik GKV Apeldoorn Zuid

Afdrukken E-mailadres

Zolang je maar blijft volhouden kun je niet verliezen.